Инициативата "Мултикултурният град" за 15-ти път в Кърджали, съобщиха от Община Кърджали. На 11 май,когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, се открива 15-тото издание на Инициативата "Мултикултурният град". Първото събитие в програмата е посветено на журналистката, общественичка и краевед Мара Михайлова, наричана "будителката на Родопите", посветила години в помощ на бежанците от Тракия. Единствената й приживе публикувана книга "Писателите и войната" /първо издание 1940г./ съдържа интервюта с видни писатели за отношението им към започналата Втора световна война. Тази книга звучи особено актуално и днес, когато отново сме изправени пред трагедията на хиляди прогонени от домовете си хора от Украйна, защото е откровен протест срещу света, който допуска да има страдащи, да има бежанци, прогонени от родния си дом.В опит да проследим фамилната история на видната кърджалийка, изложбата "Няма да прекосиш океана, ако нямаш кураж да се откъснеш от брега" ще ни срещне с 31-годишната Ромина Михайлова, потомка по бащина линия на Мара Михайлова.

На 21 май, Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие, програмата продължава с представяне на "Паметник на първата буква от твоята азбука" – оригинална 3-метрова инсталация в парк "Арпезос". Инсталацията е под формата на дърво, на всяко клонче от което стои началната буква от българската, турската, гръцката, арменската и еврейската азбуки. Началният графичен знак за 3 от азбуките е един и същ – А, независимо че се произнася по различен начин.

На 27 май във фокуса на програмата отново е темата за войната в днешния свят. Изложбата"Окото на болката" ще ни изправи пред мрачния въпрос:по какво си приличат войните. Всички погледи са обърнати към Украйна, но и другаде страданието е непоносимо. В Сирия от 11 години бушува брутална война. Документални фотографии от личния архив на една кърджалийка и нейни рисувани емоционални стихове ще ни отведат при страдащите хора в Сирия, за да се почувстваме частица от човешкото страдание в днешния свят.

На 31 май една от стените на хлебозавода ще бъде превърната в трайно визуално пространство, подобно на чакалнята в жп гара Кърджали /2021/, фоайето на ресторант "Градина" /2017/и салонът на Български пощи /2015/. През май т.г. хлебозаводът в Кърджали навършва 65 години. Събитието "Магията на хляба – една стена, която разказва истории"е посветено на тази годишнина и е резултатот Меморандума за сътрудничество, подписанот Арт движение Кръг с 9 организации от Кърджали за използване на архивни фотографии от живота на кърджалийци през 20 век като част от стратегията за иновации в туристическата реклама.

На 3 юни ще се състои церемонията по връчване на годишната награда "Мултикултурният човек" за 2022 г., която се дава за 9-ти път и винаги се превръща в истински вълнуващо събитие.