В Кюстендил се проведе съвместна инициатива на Регионална дирекция по горите - Кюстендил, Държавно ловно стопанство "Осогово“ и Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението, насочена към опазването на горите от пожари, предаде репортер на "Фокус“. Домакин на събитието беше Центърът за работа с деца на улицата "Свети Стилян“.

Инициативата е част от национална кампания за опазване на горите от пожари, инициирана от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите. Тя включваше занимателни игри и запознаване на децата с правилата за пожарна безопасност, както и с щетите, които огънят нанася на природата.

Димитър Здравков, зам. - директор на РДГ – Кюстендил приветства децата и разказа повече за инициативата.  "Пожарът е процес, при който огънят бързо и неконтролируемо изгаря всичко по пътя си, като създава опасност за живота и здравето на хората, животните, растенията и разрушава местата, на които се разпространява. Или по-просто казано – пожарите унищожават тревите, храстите, дърветата, животните и техните местообитания, храната им, замърсяват се изворите и потоците, а последиците от тях оказват влияние за дълъг период от време“, каза Димитър Здравков.

Той посочи, че освен прякото влияние върху растенията и животните, големите горски пожари оказват влияние върху климата чрез отделяне на голямо количество вредни газове, прах и повишаване на температурите. По този начин те оказват влияние и върху хората, които губим част от тези гори и всички ползи, които те ни носят.

"Възникването на всеки горски пожар е голямо предизвикателство за нас - лесовъдите и за пожарникарите, тъй като загасяването му е много опасна и трудна задача по ред причини. Понякога, ако пожарът е възникнал в труднодостъпни планински терени или в иглолистни гори, това може да продължи с дни или седмици и съответно загубите да са наистина огромни“, допълни Здравков.

Той посочи пред децата, че ако забележат възникнал пожар: ако е в близост до тях, трябва да се отдалечат на безопасно разстояние и след това да се обадят на тел. 112, за да съобщят за пожара или да се обадят на някой възрастен, който да го направи вместо тях. И в никакъв случай да не се опитват да го гасят, защото може да пострадат.

Зам.-директорът на горската дирекция посочи на децата основните правила за избягването на горски пожари и им разказа за  превантивните дейности, изпълнявани от лесовъдите. Децата имаха възможност да се запознаят с част от инструментите, ползвани за потушаването на горски пожари и с оборудването на един противопожарен автомобил.

След това се проведоха и образователни игри. Децата бяха разпределени в няколко станции.