Инфраструктурни проекти за близо 50 милиона лева е подготвила Община Велико Търново. Ремонтите ще обхванат както старата столица, така и населените места в региона, поясняват от местната администрация, предаде кореспондент на "Фокус"

Парите са предвидени за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция/изграждане на нови и съществуващи улици, тротоари, общински пътища и съоръженията към тях. Средства ще бъдат инвестирани също във водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения, както и в реконструкцията и прилагането на мерки за енергийна ефективност на сгради - публична общинска собственост, в които се предоставят обществени услуги и дейности в областта на културата.

С цел осигуряване на финансиране на проектните предложения, Община Велико Търново ги разработи и предостави по надлежния ред пред Министерство на финансите, в изпълнение на разпоредбите на чл. 107, ал. 6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. /ЗДБРБ/. А през месец май 2024 г. заявленията за проектно финансиране са представени в Министерство на

регионалното развитие и благоустройството.

От местната администрация допълват и, че заради обстоятелства, които не завяисят от тях, свързани със смяната на изпълнителната власт, както и с цел запазване на ресурса, предварително планиран за 2024-а на етап кандидатстване, са представили пред Министерство на финансите мотивирана информация за извършване на промяна на параметри в проектите, изразяващи се главно в изменение на периода на реализация на дейностите. Актуализацията не променя общата максимална стойност на проектните предложения на Община Велико Търново в размер на 50 млн. лева, нито времевата рамка за тяхното реализиране – до 2026-а година.

Изпълнението на инвестиционна програма зависи и от държавната политика и продължаването на Програмата за финансиране на общински проекти към Републиканския бюджет, стартирала през 2024-а година.

"Фокус" припомня, че Община Велико Търново е представила пред Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 год. проекти за още 50 млн. лева , решение по които се очаква от Минестерството на регионалното развитие и благоустройството.