Запазва се името на бул. "Янко Комитов“ в Бургас. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет в града, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. По-рано трима от общинските съветници – Веселин Пренеров, Георги Дракалиев и Петър Статев, предложиха преименуване на булеварда, който се намира в ж.к. "Славейков“ - от "Янко Комитов“ на "Даме Груев“. Като основна причина за това вносителите посочват 115-та годишнина от смъртта на Дамян Груев – един от идеолозите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

В началото на днешното заседание на Общинския съвет паметта на революционера беше почетена с минута мълчание. Въпросът за преименуването на булеварда на негово име обаче предизвика пререкания в местния парламент. Освен спорове, свързани с живота и делото на двете исторически личности, някои от съветниците заявиха, че промяната в името на булеварда ще доведе и до административни пречки. Стигна се дотам, че групата на БСП в Общинския съвет излезе от зала.

След гласуване предложението беше отхвърлено и така булевардът ще продължи да носи името на Янко Комитов.

Малко по-късно беше обсъден и въпросът с наименованието на улицата, която ще се намира в непосредствена близост до новата болница - МБАЛ "Сърце и мозък“. Предложенията за това бяха три – "Здраве“, "Живот и здраве“ и "Проф. д-р Александър Чирков“. След обсъжданията трите варианта бяха гласувани поотделно, като най-голямо одобрение получи първият.

Мария ПОПЧЕВА