Защо се стигна до премахването на дърветата по ул. "Опълченска“ в столицата коментираха общинските съветници Цветелина Заркина от ПП-ДБ-СС и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС в ефира на NOVA NEWS.

"Проектът дава достъп до канализация, намалява риска от замърсяване на реките, от наводнения, от замърсяване на въздуха, което не би било възможно, ако не се поддържа настилката. Също така подобрява преноса на вода, енергия, оптимизира се градският транспорт“, каза Заркина.

Хекимян посочи, че проектът е можело да се преработи, като например да бъдат намалени уличните платна, за да бъдат спасени дърветата. "Той беше реализиран изцяло напук и на инат на хората. Два месеца те им казват, че искат да запазят тези дървета. Вчера над 50 полицаи пазеха решението на Васил Терзиев и рязането от разплакани майки, деца и възрастни хора, които страдаха“.

Заркина каза, че е "можело от ГЕРБ да попитат гражданите по време на проектирането и да направят проект, с който да запазят дърветата“ и допълни, че "на този етап ние нямахме тази възможност“. Хекимян заяви, че това не е вярно. Заркина отговори, че в договора пише, че проектът може да не бъде реализиран, но не може да бъде преправен. Хекимян запита тогава защо е реализиран и няма ли други проекти, върху които да се работи.

Гостите направиха коментар на думите на еколога Тома Белев, че "в правовите държави властите изчакват решението на съда, за да продължат с действията си“. Заркина каза, че всички са влезли в предизборна кампания. Хекимян заяви, че е трябвало да бъде изчакано решението на съда.

Заркина каза, че ще бъдат засадени млади 50 дървета и ще се полагат грижи за тях, на което Хекимян отговори с "поредните общи приказки".