Софийският университет обяви допълнителен прием от над 1400 места за студенти след второ класиране. Според списъка, публикуван на сайта на учебното заведение, над 1000 са свободните места за държавна поръчка, а около 400 - за платено обучение.

Най-много свободни места има за специалност "Информатика" - 48 в редовна форма на обучение. Следват "Информационни системи" с 26 и "Предучилищна и начална училищна педагогика“ - с 25 свободни места.

Микаела Начева е на 24 години. На 15 септември предстои да прекрачи за първи път училищния праг, но вече като начален учител. "Няма по-хубаво нещо от това да работиш с деца. Децата са нашето бъдеще и смятам, че именно учителите са отговорни, за да бъде бъдещето ни по-добро", смята тя.

Завършила е "Предучилищна и начална училищна педагогика" - една от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет. "Човек трябва да усеща вътре в себе си дали иска да учи това. Водещо не трябва да бъде какво ще е заплащането. Ако не ни доставя удоволствие, по-добре изобщо да не го записваме", призовава Начева.

В "Студентски град" обаче не всички разсъждават така. "Още не съм сигурна в своя избор, само имам някакви предположения с какво искам да се занимавам", обясни студентка.

Най-желаните специалности след първо класиране в Софийския университет са "Право", "Психология" и "Международни отношения". "Ние нямаме нужда от толкова юристи и толкова психолози", смята председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тъй като се създавала предпоставка определени професии на пазара да се наводнят с кадри, за разлика от други. Според Василева част от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет всъщност са професиите на бъдещето - информатика и училищна педагогика, предава NOVA.

"Винаги, каквото и да се случи, ще са нужни учители - хора, които да обучават. От друга страна, развитието на изкуствения интелект неминуемо ще търси хора с математически умения", прогнозира Василева.

Една от причините за липса на достатъчно кадри, освен демографската криза, се оказва и текучеството на студенти в чужбина.