За да се развие един град трябва да се намерят не малко средства и възможностите са финансовите инструменти на Европейския съюз. Това каза кметът на Благоевград Илко Стоянов за предаването "Добър ден България“ на Радио "Фокус“ по повод разработването на седем идейни проекта, пряко свързани помежду си, чрез чието реализиране обликът на областния център да бъде напълно променен и осъвременен.

"Ние кандидатстваме пред Фонда на устойчивите градове с конкретен първи проект“, каза Стоянов и е оптимист за спечелването му, защото проекта сам по-себе си носи голяма добавена стойност.

"Ние живеем в много интересни времена. От една страна освен Ковид и всички последици от него, да добавим и финансовата криза, която е неимоверно тежка, вдигането на цените. В същото време трябва да вярваме и то с основателен реализъм в това, че нашата държава и всяка община може да тръгне рязко нагоре. Затова създаваме тази предпроектна готовност, защото от един момент нататък, според мен април-май, всяка една от общините в страната ни ще може да завърти колелетата в правилна посока и да започне икономическото си развитие“, изрази оптимизъм кмета.

Според Илко Стоянов, даването на безвъзмездни пари от ЕС без да ги защитиш по никакъв начин, изобщо не е добър механизъм.

"Миналият европейски прозорец беше точно такъв, докато бъдещият европейски прозорец ще трябва всички кметове на общини да доказваме тези проекти, които ги правим, да доказваме тази доходност. Ние кандидатстваме, за да развием един парк и една зона – "Аквапарк“, той си е "Аквапаркът“ на Благоевград, която ще носи и доходи, освен всичко останало, на общината. В София има такъв проект, подобен, който работи нелошо и моята амбиция е да го направим още по-добре от столичния, защото имаме съответните природни дадености“, допълни още Стоянов.

По отношение на бедстващите хора в следствие на големия пожар в кв. Струмско, кмета Стоянов обясни, че са предприети мерки веднага и незабавно.

"Естествено, оказа се, че няма дори жилищен фонд за временно настаняване, но проведохме извънредна сесия на Общинския съвет, на която трябваше да намерим свободни жилища, които да бъдат определени за настаняване точно в такива случаи, защото се оказа, че ние дори нямаме такива жилища в които да настаняваме бедстващи. Това беше една от грижите и един от проблемите с които все пак се справихме успешно“, категоричен беше кмета на Благоевград Илко Стоянов.



Димитър Димитров