Там, където липсват човешките права – Европейски съюз няма. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на форума "Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“, който се провежда в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Вицепрезидентът призова колегите си от Република Северна Македония да четат с повече разбиране европейските ценности.

"Когато започне истинският преговор за присъединяване към Европейския съюз има една основна първа глава, в клъстера за присъединяване. Тя се нарича "Основни права“. Тези основни права минават през целия преговорен процес. Ако има поне една държава, която смята, че не се спазват човешките права и особено на представителите на различни нации, различни народи – този процес никога няма да приключи“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че разширяването на Европейския съюз и европейската интеграция да първия жалон, който се поставя в деловата среща в Кюстендил. "Ще споделя не просто националната позиция, но и личното си убеждение, че там където има загуби на човешки права – там Европейският съюз приключва със своите граници. Това е основното правило. Може да говорим за икономика, за финанси, за проекти и перспективи, за сигурност и отбрана, но там където липсват човешките права – Европейски съюз няма“, каза Илияна Йотова.

Тя изрази убеденост, че ще дойде един прекрасен момент, в който спокойно ще се говори за спазването на човешките права и на Балканите.

Вицепрезидентът посочи, че диалогът е най-важен. Диалог, защото в XXI век не може да има място за омразата и разделението, за неприсъщ език от страна на институциите и това трябва да бъде изкоренено с всички усилия и от всички.

Непростима е агресията, не само вербална, когато насилието прикрива една упорита и дълбоко погрешна теза, а още повече неизпълнение на поети вече международни ангажименти.

Форумът в Кюстендил беше открит от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който приветства участниците. По думите му Кюстендил живее с проблемите на българите зад граница и в същото време има добро партньорство със съседните гранични общини.

В кръглата маса участват представители на българските общности от Гърция, Румъния, Албания, Република Северна Македония, Сърбия, Косово. Гост на събитието беше областният управител инж. Александър Пандурски.