Служителите на отдел "Икономическа полиция“ при ОД на МВР Варна извършиха претърсване и изземване, от складово помещение във Варна. Акцията е проведена на 17 и 18 септември. Намерени са  особено голямо количество дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми, като стоките са със световноизвестни търговска марки. От установените на адреса лица не са представени документи за произход на вещите.

Установено е, че осъществяваната търговска дейност е реализирана посредством страници в популярна социалната мрежа. Стоките са изпращани чрез куриерска фирма.

Общият брой на иззетите вещи е 11 837, на приблизителна стойност милион и осемстотин хиляди лева.

Иззети са също и телефонни апарати, компютърни конфигурации и принтери за товарителници, чрез които е осъществявана разследваната дейност.

За срок до 24 часа е задържан организатора – мъж на 35 г. от гр. Варна, криминално проявен по чл. 129 от НК, в момент на подготвяне на пратки, които съдържат инкриминирани вещи.

Образувано е досъдебно производство по чл.172б от НК, което се води под надзора на Районна прокуратура – Варна.

Предвид количеството на иззетите вещи и обема на осъществяваните търговски сделки, отдел "Икономическа полиция“ във Варна продължава оперативно-издирвателните мероприятия по установяване данни за контрабанда, идентифициране, анализ и оценка на паричните потоци от и към съпричастните, към престъпната дейност, физически и юридически лица, тяхното обкръжение и притежаваното имущество, в т.ч. и данни за пране на пари.