Икони, изработени с полускъпоценни камъни, са хит на арт фестивала "Сръчко", който се провежда във Варна. Те са дело на майсторката Юлия Черкезова. От дете обича да събира минерали. От над 20 години помага на баща си с изработване на икони. В рода й има и други майстори на уникати, научи "Фокус".

Започнала съвсем случайно. Беше като докосване свише. На Великден сънувах икона. Тогава баща ми каза, че това е моят път. Така започнах да ги изработвам, като влагам сърце и душа, разказва Юлия Черкезова. За нея няма делник или празник. Постоянно пътува из родината, в търсене на минерали.

Красивите й произведения - икони и магнити с полускъпоценни камъни, са едни от десетките уникати, на които всеки може да се наслади визуално и да чуе от майстора, как ги е изработил, на арт фестивала "Сръчко", който се провежда до 20 август във Варна - в градинката между сградата на общината и Археологическия музей. По традиция и тази година освен ръчно изработени изделия на фестивала има безплатен детски кът. Има и поставени вендинг машини с кауза. По време на събитието жителите и гостите на града ще могат да си закупят кафе, безалкохолни напитки, вода, солети и други закуски в подкрепа на благородната кауза за набирането на 500 000 лева за първия в България изцяло оборудван транспортно-мобилен пункт за кръводаряване - специализирана и модерно оборудвана транспортна неонатална линейка за новородените бебета и животоспасяваща медицинска апаратура, и оборудване за детска хирургия.