За четвърти път в Кюстендил предстои връчването на Националната награда за скулптура на името на Акад. Иван Лазаров. Това съобщи в интервю за "Фокус“ директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ Валентин Господинов. Церемонията по връчването на най-престижното отличие, сред гилдията на скулптурите, ще се състои в Деня на народните будители – 1 ноември, от 12.00 часа в галерията на Майстора.

Новият лауреат е избран измежду петимата номинирани автори, Георги Минчев, Емил Попов, Зиятин Нуриев, Снежана Симеонова и Стефан Лютаков.

"Вече четвърто издание на голямата награда, което се случва в Кюстендил. Това е поредното национално събитие, случващо се в нашата галерия и това е престижно за нея. Нещата започнаха да намират една уравновесеност, една традиционност и това мен лично ме радва. Това прави една награда трайна, когато тя добива авторитетност“, каза Валентин Господинов.

През 2021 се възобновява съществувалата от 1973 до 1989 награда за скулптура "Иван Лазаров“. Наградата е учредена съвместно от Съюза на българските художници, Община Кюстендил, Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил и Министерство на културата на Република България.

Носителят на наградата получава статуетка, диплом и финансови средства.

В рамките на церемонията тази година ще бъде открита и изложба на академик Крум Дамянов, носител на Националната награда за скулптура за 2023 година.