Фармацевти от Кюстендил се включиха в протеста на колегите си от цялата страна, предаде репортер на "Фокус“. Част от тях се събраха пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града. Недоволството е породено от част от предложени промени, свързани с начина на предписване и отпускане на лекарства, каза Румяна Златанова, председател на Регионални фармацевтични колегии – Кюстендил.

Тя посочи, че това, което е накарало фармацевтите да изразят негодуванието си, е решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да предложи промени в Наредба 4, които касаят начина на предписване и отпускане на лекарствените продукти. 

"За да изпълним това предписание имаме една такса, която се получава за обработка на самата рецепта. Към днешна дата таксата е 4,16 лв. без ДДС. До момента можеше да се изписват по три лекарства на рецепта. С новите промени таксата няма да отговаря на извършваната от нас дейност“, обясни Румяна Златанова.

Фармацевтите се притесняват и от промяната на сроковете за изпълнени на самите рецепти.

"В момента част от колегите си внасят предизвестия за прекратяване на индивидуалните договори с РЗОК. Те смятат, че няма да имат достатъчно финанси и ресурс за да работят с НЗОК“, коментира още маг. фарм. Румяна Златанова. Тя посочи, че протестните действия ще продължат.