Баща ми беше един изключително смел и откровен човек. Това каза в предаването  "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Йоана Левиева - Сойър, дъщеря на големия български художник Йоан Левиев.

"От картините на баща ми, неговата личност много ясно си личи. Той никога не спестяваше мнението си, нито вижданията си за нещата, дори с риск да засегне някого. И в едно време, в което живя, преди демократичните промени в България, в един период от време, когато да си казваш открито мнението можеше да ти струва много - и като кариера, и като възможности за работа и какво ли не", добави Йоана Левиева - Сойър.

Тя посочи като пример за това, че Йоан Левиев неколкократно, заедно с други от Групата на пловдивските художници, се е обръщал към ръководството на град Пловдив с възражения и предложения, свързани с устройството на града, с градската среда.

"Когато се строеше например тунелът, който минава до пощата, и бяха намерени части от мозайки вероятно от комплекса на Голямата базилика, която сега е музей, някои от тези артефакти бяха повредени. И тогава художниците протестираха срещу това, те искаха по-внимателно да се работи, да се направят археологически разкопки по-сериозни, преди да продължи дейността. Но разбира се, това тогава не се случи, защото времето беше друго", каза Сойър.

Тя е чувала от майка си още, че когато са постилали с мрамор Главната улица в Пловдив, Йоан Левиев е писал писма отново и е предлагал да направи проект, за да се постеле пловдивската Главна с павета, разноцветен паваж.

Това, което реално в момента ние виждаме, не са истински павета, а е модерна настилка. Смятал е, че мраморът не е подходящ за Пловдив, че е много горещо през лятото, студено през зимата, че се хлъзга. И всички хора, които са над 45 години, добре си го спомнят това и си спомнят как се напука тази настилка на времето и се повреди", припомни Йоана Левиева - Сойър.