В Кюстендил стартира традиционния пленер "Свети Лука“, предаде "Фокус“. Двадесет и четвъртото издание на художествената среща събира на едно място десетима художници от България.

Под покровителството на първия християнски иконописец участниците в пленера ще творят до 18 октомври, когато от 12.00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ ще бъде открита общата им изложба.

Този година в пленера участват Гергана Минкова, Димитър Каратонев, професор Димитър Чолаков, Матей Матеев, Миглена Александрова, Надя Петрова, Петър Беляшки, Слав Недев, Тереза Зиковска и Цветелина Стефанова.

Творческият форум е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. Сред целите на форума е привличането на доказани творци, които да оставят своята следа в историята на Кюстендил.  Многогодишната история на пленера го е утвърдила като престижна културна изява в страната, която е естествено продължение на приноса на града и на кюстендилската изобразителна школа в развитието на изобразителното изкуство в България.