Изложба на рисунки голям формат от проведения X-ти юбилеен Международен пленер рисунка голям формат "Диалог“ бе открита вчера в пловдивската галерия РЕЗОНАНС.

В експозицията се представят художници-преподаватели от България, Германия, Австрия и Швейцария. Организатор на пленера е Училищното настоятелство на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Целта на проекта, който вече 10 години поддържа активни международни контакти между училища по изкуствата от България и света, е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на нови подходи в преподаването на художествените дисциплини.

Първият пленер е организиран през 2015 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа, а в досегашните издания са участвали и преподаватели извън Стария континент, вкл. Австралия.

Изложбата бе открита от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, в присъствието на тазгодишните 10 участници: Емилия Арабаджиева, Брита Шулце, Александрина Михайлова, Христо Жеков, Емил Иванов, Франк Тангерман, Албена Михайлова – Бенджи, Рада Хаджийска, Щефан Александер Камп и Николай Томов, който е и директор на НГСЕИ.

За творческата и работна атмосфера по време на пленера и за рисунките в настоящата изложба говориха Емилия Арабаджиева и Николай Томов, който представи всеки един от участниците.

"Радвам се, че изложбата е част от започналия преди ден Есенен салон на изкуствата и днес имаме възможност да видим тези прекрасни творби. Фактът, че вече 10 години с участието на повече от 80 преподаватели – художници, показали над 360 впечатляващи рисунки до момента е знак за история и памет. Винаги, когато можем да насърчаваме творци от различни държави да творят и да се срещат точно в Пловдив, град, на който много му отива като Европейска столица на културата да бъде домакин и организатор, с радост оказваме подкрепа и аз вярвам, че и през следващите години ще имаме възможност да следим развитието на пленера. И ще продължите да ни показвате най-доброто в изложбите и да ни радвате“, каза на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

Рисунката голям формат – 100/70 см на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники при реализиране на художествените идеи. В дните на пленера, който се провежда в Творческата база в Брацигово, художниците, притежаващи различна чувствителност, работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

X-ти юбилеен Международен пленер рисунка голям формат "Диалог“ се осъществи с финансовата подкрепа на Холдинг КЦМ 2000 и ТЕХПРО и КО ЕООД. Изложбата от пленера се осъществява с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 3 "Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града и Есенния салон на изкуствата Пловдив 2024.