Художници и иконописци празнуват днес - в Деня на свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. На 18 октомври православната църква почита неговата памет, напомнят от Изложбени зали “Рафаел Михайлов" във Велико Търнво.

Свещеното Предание говори, че свети апостол Лука нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

“Честит празник, художници и иконописци!", написа екипът на ИЗ “Рафаел Михайлов".

Oт Художествена галерия "Борис Денев" пък изнесоха информация за среща-разговор с изкуствоведа на търновската галерията Мирослава Георгиева в присъствието на преподаватели, докторанти и студенти от специалност "Визуални изследвания" към Факултет по изобразително изкуство, провела се в навечерието наднешния празник.

"Събитието се провежда в рамките на дисциплината "Интердисциплинарен семинар“ на специалност "Визуални изследвания“ по покана на водещия преподавател проф. дизк Ангел Ангелов. Лекцията проследи формирането на постоянния фонд на галерията, започнал от колекционерска сбирка и идейните проекти, предхождащи и вдъхновили реализирането на проекта на арх. Никола Николов за сграда на Художествената галерия. Засегнати бяха теми, свързани с временните и постоянни експозиции, аранжирането на залите и проблеми, свързани със съхраняването и експонирането на творбите, които са част от фонда на галерията и в сътрудничество с други културни институции", поясниха от културната институция.