Художествена галерия – Добрич представя изложбата "Плакатът“ на Людмил Чехларов, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. В края на 2021 г. галерията получи от проф. Чехларов дарение от над 150 авторски плаката и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и запазени знаци – личен архив на автора, представящ творчеството му от 70-те години на ХХ век до наши дни. В предстоящата изложба в две зали на галерията ще бъде представена голяма част от дарението.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия (НХА) в София, специалност "Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите, които създава там в продължение на няколко десетилетия, формират неговия уникален и разпознаваем визуален стил. От 1991 г. е доцент в Националната художествена академия и преподава в специалност "Плакат и визуална комуникация“ до 1998 г., когато заема длъжността "професор“ в специалност "Рекламен дизайн“ на НХА до пенсионирането си през 2008 г. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика. Людмил Чехларов е един от влиятелните художници-плакатисти със сериозен принос при формирането на стандартите и тенденциите в сценичния плакат в България. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат.

Изложбата е част от програмата на Нощта на музеите в Добрич на 14 май (събота) от 09,00 до 23,00 ч. Официално ще бъде открита на 12 май в 17,30 ч.

Жулиета НИКОЛОВА