Художествена галерия - Добрич получи в навечерието на рождественските празници ценно дарение от проф. Людмил Чехларов, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Дарението включва 115 авторски проекта за плакат и 233 плакати в тираж, личен архив на художника, представящ творчеството му от 70-те години до наши дни.

За автора гл. ас. д-р Ненко Атанасов споделя: "Людмил Чехларов е един от най-разпознаваемите български плакатисти. За ярко изразения стил в творчеството му допринася както Сатиричният театър, където работи дълги години, така и неговото специфично чувство за хумор. Това е вдъхновението, което оформя неподражаемата иронична обаятелност, мигновено откривана в театралните му плакати. В тях той нескрито поднася шеговит коментар към сюжета на пиесата и често улавяйки идеята, провокира харизмата и мирогледа на литературния текст. Така навлиза в психологически анализ, "задявайки“ световните и български драматурзи. Този натюрел съвсем естествено се отнася и за академичната дейност на Людмил Чехларов - духовито неподправена и завладяваща аудиторията. Но тази непринуденост е съпроводена с педантична взискателност и висок критерий към студентите. Уникалното творчество на Людмил Чехларов заема челно място в съвременния театрален плакат, определяйки фундамента в развитието на българското плакатно изкуство“.

Ценното дарение от художника ще бъде представено на културната общественост. То е включено в изложбения календар на Художествената галерия в Добрич за 2022 г.



Авторът твори и в областта на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови произведения са представяни в изложби в България и много страни по света - Русия, Куба, Италия, Канада, Индия, Монголия, Южна Америка. Участвал е в многобройни престижни международни форуми за плакат.



Жулиета НИКОЛОВА