Художествен пленер "Пространство и време" събра български творци в Държавен културен институт - Културен център "Двореца" в Балчик в последните дни на юни, предаде репортер на "Фокус". Откритите пространства на Архитектурно-парковия комплекс край морето за поредна година дадоха шанс на художници от страната да се вдъхновяват и да рисуват детайли от бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.

В тазгодишното издание участници бяха Огнян Кузманов, Милена Костуркова, Петър Петров, Ива Стефанова, Румяна Живкова, Динко Чакалов, Живко Желязков, Мирослава Каменовска, Ваня Петрова, Силвия Желязкова, Павлина Боботанова и Ангелина Недин.

Проектът "Пространство и време" извежда твореца далеч от ателието, в очарователната атмосфера на исторически парк, където морски бриз, слънце и уникална природа се сливат, където гости на "Двореца", разглеждайки красотата му, могат и да съзерцават творческия процес отблизо, да се докоснат до естетиката на живописта. Подобно на концертите в откритите пространства на паркове и цветни градини, пленерът извежда изобразителното изкуство в реална среда, където е по-близо до общността.

Жулиета НИКОЛОВА