Във вторник вечерта България загуби поредния млад човек в изключително тежка катастрофа на бул. "Коматевско шосе" в Пловдив. 

Добре позната поговорка гласи, че утрото е по-мъдро от вечерта, но за съжаление днес можем само да се питаме къде бъркаме като общество и работят ли правилно институциите, за да допуснем още едно момче завинаги да остане на 20 години.

Само преди няколко месеца 21-годишния Кристиян Екмекчиян и неговата спътничка 20-годишната Теодора Николова починаха след жесток удар в няколко дървета и стълб на бул."Руски", а трима други пострадаха. 

Според официалната информация мощният автомобил се е движил по булеварда със скорост от 175 км/ч.    

Повечето от нас се стараят бързо да забравят тежките инциденти, белязали ежедневието ни. Хората смятат, че това на тях няма да им се случи и сякаш зариват глава в пясъка и продължават напред. 

Оказва се, че май сме обречени да повтаряме грешките си като общество и като че ли скоро нищо няма да се промени. 

Високата скорост, мощните коли и безразсъдното шофиране на младите хора са пороци, с които никой не може да се справи все още.

Екипът ни реши да ви припомни част от катастрофите в Пловдив, причинени вследствие на несъобразена скорост или друга причина.

През март 2007 година трима младежи и едно момиче загиват след сблъсък в електрически стълб и дърво на ул."Васил Левски".

През юни 2010 година 39-годишен неправоспособен мъж загива на бул. "Шести септември" след удар в билборд. Автомобилът е смазан от високата скорост.

През август 2013 година 18-годишната шофьорка се удря в бордюр, автомобилът  се преобръща и се врязва в електрически стълб. Момичето е било с опасност за живота.

Месец по-късно през септември 2013 година мотоциклетист губи живота си след сблъсък в стълб на бул."Христо Ботев" в близост до Коматевския възел.

В началото на месец октомври 2014 година трима младежи загинаха вследствие на ударил с автомобил "БМВ" в пясъчен насип, а след което в дърво и стълб. Шофьорът на автомобилът "ковчег" е бил на 16-годишен неправоспособен пловдивчанин.

Дни по-късно мъж загива, а друг е в тежко състояние, след удар с автомобил в уличен стълб. Колата се е движела в посока от "Кючук Париж" към Централна гара.

През зимата на 2015 година млада двойка загива след жестока катастрофа на булевард "Найчо Цанов". Автомобилът, управляван от момчето, се е движел с бясна скорост, завъртял се е и се е врязал в спирка на градския транспорт, а след това се е забил в билборд.

В края на септември 2016 година момиче, пътуващо на предната седалка до шофьора, загуби живота си на кръстовището на бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Източен". 

През август 2017 година 21-годишно момче загива след пътен инцидент на бул."Найчо Цанов". Колата се е движила с висока скорост, шофьорът не е успял да вземе завоя при бензиностанцията на "Петрол" и се е ударил в уличен стълб. В автомобила са пътували общо трима души, а загиналият е пътувал на задната седалка.

През септември 2018 година 25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа на "Коматевския възел". Лекият автомобил "Мерцедес“ се завърта и се ударя в електрически стълб.

На 8 декември 2018 година млада жена и мъж са пострадали сериозно при удар в стълб. В колата е пътувала и друга млада жена, която се е наложило лекарите да извадят през багажника.

През септември 2019 година лек автомобил се удра в стълб и следствие на удара загиват две момчета. Едният от тях е на 16 години, а трети е със средна телесна повреда. 

В края на 2019 година 26-годишен мъж се връзва в уличен стълб на бул."Руски". Водачът на БМВ е бил под въздействието на амфетамин и марихуана. Следствие на ударът мъжът счупва единствено зъб.

През ноември 2021 година двете 20-годишни момчета по чудо оживяват след жесток удар на лек автомобил БМВ в стълб. 

Вследствие на сблъсъка е отсечен стълб от уличното осветление, паднала е и част от контактната тролейбусна мрежа по булевард "Македония".

През юли 2022 година 31-годишна жена е в тежко състояние, след като автомобилът й се е движил с несъобразена скорост и се врязал в електрически стълб.

През ноември 2023 година лек автомобил "Мерцедес" се сблъска в стълб. Водачът е в без сериозни травми.

В ретроспекцията ни са включени малка част от множеството пътни инциденти в Пловдив.

Идеята ни е не да всяваме допълнителен негативизъм и страх у хората, а да подтикнем всички участници в движението да се замислят какво може да се случи, ако безрасъдно натиснат педала на газта.