Общинският съветник Христо Копаранов от ПП-ДБ-СС разясни казуса с кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски, който в момента не може да изпълнява своите  задължения, предава репортер на Sofia24.bgПрипомняме, че нa 21 юни Coфийcĸaтa oбщинcĸa избиpaтeлнa ĸoмиcия пpeĸpaти пpeдcpoчнo пълнoмoщиятa нa ĸмeтa, издигнат нa пocтa oт ΠΠ–ДБ-СС. По-рано днес пък се появи информация, че ВАС е пoтвъpдил oтcтpaнявaнeтo oт пocтa нa ĸмeтa нa paйoн "Илиндeн“ Eмил Бpaнчeвcĸи. 

Ето какво каза по този повод Копаранов: "Не е вярно. Съдът не е потвърдил отстраняването на д-р Емил Бранчевски. Напротив делото, което вчера имаше заседание е отложено за утре, защото очакваме британския търговски регистър да предприеме мерки свързани най-вероятно със заличаването на дружеството, заради което е отстранен д-р Бранчевски. Информацията, която днес се тиражира е свързана с едно определение на ВАС, с което потвърждава отказа на Административен съд София - град при така нареченото предварително изпълнение на решението.

Това означава, че докато трае съдебното обжалване по силата на предварителното изпълнение, д-р Бранчевски не може да упражнява функциите на кмет. Ние поискахме съдът да спре това предварително изпълнение. То се предвижда по силата на закона. Поискахме Административен съд София - град да го спре, но Административен съд София - град ни отказа. ВАС също отказа. 

В момента не е влязло в сила решението на ОИК за отстраняване на кмета, но по силата на това определение той в момента не може да изпълнява реално функциите си. В тази връзка очакваме да се предприемат активни мерки, за да може да функционира нормално районната администрация на "Илинден". Има обаче определение с което предварителното изпълнение не е спряно. Няма окончателно отстраняване на кмета Бранчевски от длъжност".

Христо Копаранов взе отношение и по казуса с Георги Кузмов. Припомняме, че ОИК прекрати предсрочно и правомощията на кмета на район "Оборище". Мотивите за решението са "несъвместимост", защото той има съдружие в две фирми, което според Закона за местната власт е нарушение. Кузмов обаче твърди, че всъщност нарушение няма.

"Между другото в подобна ситуация се оказва, че е и район "Оборище", където преди малко се проведе заседание на Административен съд София - град, и по моя информация делото е отложено за другата седмица, тъй като се проверява дали фирмите за които става дума развиват дейност. Съдът събира такава информация, а именно дали реално е осъществявана дейност или не става дума за такава", каза Копаранов. 

На въпрос защо веднага след решението на Административния съд София - град за Бранчевски не са назначили временно изпълняващ длъжността кмет и защо не е внесен доклад в СОС, с който той да бъде избран? 

Копаранов отговори така: "Доклад в Общинския съвет може да внесе всеки един общински съветник, ако смята, че има основание да бъде внесен такъв доклад. СОС към момента не е официално уведомен за решението. ОИК не е изпратило официално решението на Столичен общински съвет. Причината затова е много проста. Законът предвижда, че решението се изпраща на Общинския съвет три дена след влизането в сила, което означава след произнасянето на съда на втора последна инстанция. Очакваме утре заседание на първа инстанция. 

По закон трябва два месеца от жалбата да има и окончателно решение - по нашата първоначална жалба срещу решението на ОИК. Жалбата е подадена на 24 юни. Практиката обаче показва, че в редица случаи се удължава този срок. Ето към момента още тече дело за избора на господин Терзиев за кмет на София, въпреки че и тук има същия двумесечен срок. 

Към момента решението за господин Бранчевски не е изпратено, защото не е влязло в сила. Дали Общинският съвет може официално - без да е получено това решение да избере временно изпълняващ длъжността кмет е спорен въпрос, на който законът не дава ясен отговор". 

Той също така каза, че няма общински съветници, които да са направили подобен опит.

"Но ако колегите са считали, че Общинският съвет има това правомощие преди официално да е получил решението от ОИК, всеки един от тях можеше да внесе такъв доклад и след това той да бъде обсъден в Комисия по нормативна уредба например, след което да бъде обсъден в зала. И ако сметнат общинските съветници, че има такова основание, да изберем някой от заместниците за временно изпълняващ длъжността. До колкото знам нито господин Хекимян, нито господин Прошков, нито който и да е от другите общински съветници не са внесли подобен доклад". 

На въпрос, ако все пак съдът се произнесе и Емил Бранчевски бъде отстранен, кой ще заеме неговото място той отговори така: "Аз не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото регистрирането на дружеството в британския търговски регистър е без съгласието на д-р Бранчевски и това много ясно ще се установи по делото. Но ако все пак се стигне до такава ситуация - Законът за местно самоуправление и местна администрация предвижда Общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността до полагане на клетва на новия кмет, който бъде избран.

Но трябва да се направят избори в такъв случай, временноизпълняващ трябва да бъде един от заместник-кметовете. В момента имаме двама заместник-кмета на район "Илинден", като един от тях трябва да бъде избран за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Илинден", ако съдът потвърди отстраняването. 

Копаранов взе отношение и по въпроса затова дали е блокирана работата на района в момента?

"Община "Илинден" работи. В момента се търсят най-добрите законосъобразни варианти, за да няма нито едно решение, което да бъде забавено или да бъде спряно заради затрудненията, които при всички случаи съществуват от това, че към момента кметът е отстранен и не може да изпълнява своите функиции.  Община "Илинден" не е спряла да работи".