За четвърта поредна година, Смолян ще бъде домакин на "Родопи филм фест“, който ще се проведе от 11 до 14 юли. Това съобщи за "Фокус“ директорът на фестивала Христо Бакалски. "Тази година ще бъдат представени 36 филми от цял свят, включително и от България и съседните страни Гърция, Турция. Ще има филми от Германия, защото "Гьоте институт“ ни е съорганизатор и разбира се много български филми. Темата тази година ще бъде музиката. Миналата година имахме тема екология, предишната темата беше за любов и война. Въпреки че звучи леко, музиката дава възможност да се показват сериозни филми, защото животът не е само смях и танци“, обясни Бакалски.

Локациите ще са две – едната на открито е пред библиотеката и музея в амфитеатъра, а другата е в самия театър в зала 2, която е със 100 места. Филмите са подбрани така, че не се дублират – ако някой иска да ги види може да хода от локация на локация и навсякъде входът е свободен.

Бакалски отбеляза, че тази година на фестивала ще има нещо съвсем ново и модерно. "Още миналата година започнахме с малък семинар "Виртуална реалност“. Тази година кандидатствахме по проект и от посолството на САЩ в София всъщност ни финансират една много сериозна VR секция и в библиотеката през цялото време успоредно с филмите, които ще са на фестивала, ще показваме VR филми на специалните очила. Следобед за младите хора ще има и VR семинар, който ще се води от VR инженер Момчил Алексиев – най-добрият в България и се надявам да бъде много интересно и за младите“, посочи директорът на фестивала.

Той изрази надежда отзвукът от "Родопи филм фест“ да още по-добър, защото той от година на година е все по-добър. "Тази година освен допълнителната секция имаме и допълнително показване на повечето филми на интернет платформа. Така че хората ако не успеят да видят определен филм в точното време, от 11 юли стартира излъчването на филмите и по NETTERA TV+“, допълни Бакалски.

На закриването на фестивала в неделя, 14 юли ще свири групата "No more many more“, които свирят български алтернативен рок. "Тогава продължаваме с филми за музика. Един от тях е за хор в Хамбург, в който певците са между 70 и 80-годишни и филмът показва как те докато пеят пред очите ни започват да се подмладяват. Това е много зареждащ филм и закриването на фестивала пак е на тема музика – един берлински оркестър отива в държавата Мали, защото много харесва етно джаз музиката на Мали от 70-години и заедно свирят. Тук в Смолян също ще има и дискотека на музиката от Мали. Ще има музика за музикални филми много – ще има филм за групата "Тангра“, ще има филм за Котарашки, ще има филм за Теодосий Спасов, ще има филм за един джазмен Казански, който е бил много известен в България и после е отишъл в Париж. Така че освен за кинолюбителите, ще има и много филми с музика за нейните любители“, уточни Бакалски.

На интернет страницата на фестивала има график на филмите. Започват в 12:00 часа в театъра и завършват късно вечер пред библиотеката на открито.

Директорът на "Родопи филм фест“ благодари на всички, които са помогнали за реализацията на "Родопи филм фест“. Това са Национален филмов център, Министерство на културата, "Гьоте институт“,  както и община Смолян и местния бизнес, които ни подкрепят и спонсорират и на карат да се чувстваме много добре в Смолян и да идваме пак и пак, каза още Бакалски.