Проблемите в крепостта "Баба Вида“ са от години, каза специално за "Фокус“ Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей( РИМ)-Видин. Крепостта от снощи е затворена за посетители със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Видин Юлиян Петров, поради поредно трето срутване във вътрешната част на паметника, над свода водещ до вътрешния двор, за което вчера съобщи "Фокус“.

Христина Кирилова, днес каза: "Ето, че стигнахме да затварянето  на крепостта "Баба Вида " за посетители. Проблемите в този паметник национален на културата са от години, те сякаш са неразрешими, защото и преди в годините предишните ръководства на Регионалния музей са сигнализирали, че е нужна реставрация на крепостта, имайки предвид лошото й състояние. Юли месец след като лицензиран реставратор даде своята оценка, комисия също направи своите огледи и бяха дадени предписания за спешен ремонт и реставрация. Последваха две срутвания  на част от външната фасада, а днес и във вътрешната част на крепостта, точно над прага на свода водещ към вътрешния двор. Пада хоросан, с просто око се вижда един огромен камък, който се е отцепил, тоест липсва вече хоросана, който го държи и може всеки момент да доведе до нови срутвания. От тук минава основният туристическия поток и е опасно както за туристите, така и за служителите. Информирахме спешно вчера вечерта Община -Видин, временно изпълняващия длъжността кмет, Областния управител, представителя на МК за региона и се стигна до издаването на заповедта и затварянето на крепостта за посетители. От входната кула снощи са паднали керемиди, продължава да вали и притесненията ни са, че ще продължат да се появяват нови компроментирани участъци.

Надявам се, че от понеделник ще дойде комисия, която ще е компетентна и ще реши какво спешно трябва да се предприеме.

Последната реставрация в този паметник е  бил много отдавна, преди повече от 20-тина години. Тогава е правен авариен ремонт на две кули-Войнишката и Срацимировата.

От началото на годината до края на септември този наш национален обект е посетен от над 22 000 български туристи и над 8 000 чуждестранни.

Не бих могла да се ангажирам с това колко време ще остане затворена крепостта, но в едно съм категорична нужен е спешен авариен ремонт за спасяването й, за да я съхраним за поколенията. Ще търсим възможности за определяне на някакъв безопасен алтернативен маршрут за разглеждането на крепостта“.