Въпреки уверенията на експерти, че летният сезон върви добре, хотелиери от  курортното село Кранево се оплакват от слаб туристически сезон, предаде репортер на "Фокус". Спекулациите с чистотата на морската вода и евентуални замърсявания заради войната в Украйна са причина за отмяна на резервации, като се говори за 70-процентен отлив на туристи през юни. Туристи от Румъния има и те са най-многобройни сред чуждестранните по северното ни Черноморие. Анулации има от различни страни - Германия, Полша, Сърбия, Гърция и България.

В курортното село, разположено непосредствено до ваканционно селище "Албена", има и луксозни четиризвездни хотели, където според резервационните системи в интернет нощувката е с цени между 290 $ и 324$. Цените включват закуска и вечеря, има и оферти също с обяд.  

Инфлацията също е причина курорти и морски градчета на север да са полупразни от туристи. Преди години столичани предпочитаха Балчик и околностите, сега всички потеглят за южната ни съседка. Влияние оказват и други фактори - недобро състояние на пътища, лоши транспортни връзки със Североизтока например. Влакът от столицата за Добрич е един, през нощта, често е със закъснения или повреден локомотив, което налага пътниците да бъдат прехвърляни на Повеляново в автобус и извозени до областния център, откъдето пък почти няма автобусни връзки за района на Шабла и Каварна. 

Редовни са само автобусите за Албена и Варна, за южното Черноморие връзките се правят в морската столица.

Цените също стряскат туристите. В Приморска Добруджа например има места, където се предлага порция пържен калкан от 300 грама за 35 лв. Това е без нищо друго - гарнитура, салата и напитка. Все повече стават местата с платено паркиране, поскъпнаха и входните такси за различни туристически обекти и то доста осезателно.

Жулиета НИКОЛОВА