До 15 септември морската столица е домакин и на XLII Международен хоров конкурс "Проф. Георги Димитров“. В него ще участват осем формации не само от Европа, но и от Индонезия, Филипините и Хонконг. Гостите и гражданите на града ще имат възможността в рамките на 3 дни да проследят конкурсните програми на състезанията в зала "Юнашки салон“ и Фестивален и конгресен център – Варна, както и да се радват на изпълненията на хоровете на откритите сцени, разположени в централната част на града.

Откриването на МХК "Проф. Георги Димитров" бе снощи във Фестивален и конгресен център с грандиозната Меса h moll от Й.С. Бах. Концертът е съвместна проява с Международния музикален фестивал "Варненско лято“. За всички останали прояви в рамките на хоровите празници входът е свободен.

Международният хоров конкурс "Проф. Георги Димитров“ е член на асоциацията, която организира състезанието и връчва Голямата награда на Европа за хорово пеене - The European Grand Prix for Choral Singing. Ежегодните издания се провеждат последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция) – до 2023 г. , Варна (България), Толоса (Испания), Марибор (Словения) и Юрмала (Латвия) – от 2024 г.

Хоровите празници се организират от Община Варна, Дирекция "Култура и духовно развитие“.

За повече информация можете да  посетете сайта на конкурса - www.choircomp.org и на асоциацията - www.egpchoral.com