Персонал, зает в сферата на услугите, болногледачи, работници в преработващата промишленост, строителството и транспорта са сред най-търсените от бизнеса професии за Великотърновски регион през юли. Това сочи месечния бюлетин на Дирекция "Бюро по труда“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Дефицит има още при охранителите, водачите на подвижни съоръжения, боклукчиите, квалифицирани работници за производство на храни, облекла, дървени изделия и сродни.

От Дирекцията отчитат, че регистрираните през юли безработни са общо 1 458, което е с 22-а повече спрямо юни, но със 71 по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 279 безработни лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрото по труда, за месеца са активирани 58 неактивни лица за регистрация в бюрото по труда.

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция "Бюро по труда" – Велико Търново през месец юли е 3,7%, при 5,2% за страната и за област Велико Търново. Така в разгара на летния сезон през месеца се наблюдава леко повишение на безработицата от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец юни.

Продължава търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през месец юли са 146. Най-голям дял свободни работни места са заявени в образование (22,6%), операции с недвижими имоти (18,4%), строителство (13,6%), хотелиерство и ресторантьорство (10,9%), търговия (10,2%), преработваща промишленост (9,5%) и други.

Свободните  работни позиции към средата на август са, както следва: две места за автомонтьор, три места за охранител, едно място за мияч превозни средства, две места за машинен оператор кроене, по едно място за работник поддръжка, за мияч съдове /ръчно/, за тракторист, за администратор хотел, за диспечер транспортни средства, за машинист многокофов багер, за водопроводчик. Вакантни са още десет места за монтажник електрооборудване, едно за машинен оператор металорежещи машини, десет за склададжия, две места за дърводелец мебелист, осем места за общ работник, две места за обслужващ бензиностанция, две за касиер, три за работник кухня, четири места за готвач, четири за сервитьор, четири за барман, седем места за продавач консултант, две за електромонтьор, две за заварчик, шест за машинист пътно-строителни машини, три за автомонтьор, пет места за шофьор, тежкотоварен автомобил 12 и повече тона, пет места за брокер недвижими имоти, осем места за оператор сигурност, пет за салонен управител, пет готвач в заведение за бързо хранене, две места електротехник промишлено предприятие, две места за учител, общообразователен учебен предмет в гимназиален етап, едно за  учител, начален етап на основното образование (I-IV клас), едно място помощник – възпитател, едно място счетоводител, оперативен, две места чистач/хигиенист, едно място личен асистент, едно място технически секретар и едно за фризьор.