Снощи фасадата на Гьоте-институт беше вандализирана с обидни и хомофобски послания, съобщиха от културния институт на Германия в София.

"Подозираме, че проявата е реакция на планираната за тази вечер прожекция на европейската копродукция "БЛИЗО", като част от лятното кино в двора на института. Това още веднъж показва колко е важно да се отстояват основните демократични принципи. Няма да допуснем да бъдем сплашвани от закостенели недоброжелатели.

Деликатният игрален филм на белгийския режисьор Лукас Донт от 2022 г. разказва за приятелството между две 13-годишни момчета, чието обкръжение гледа на тях с подозрение заради предполагаемата им хомосексуалност. Фактът, че един толкова фин филм, спечелил множество международни награди, предизвиква такива реакции, подчертава значимостта на изкуството и културата в борбата срещу радикализацията и речта на омразата.

Приканваме всички да гледат филма тази вечер и да си съставят собствено мнение. Заедно с демократично настроените граждани в страната ние продължаваме да приветстваме диалог с инакомислещите.

Гьоте-институт България остава свободно и защитено пространство отвъд стереотипите, езика на омразата и насилието", казват още от института.