За 17-та поредна година в Златоград се провеждат "Делювите празници“, а кулминацията предстои в събота, 21 септември. Това каза за "Фокус“ Александър Митушев – собственик на Етнографския комплекс в града и организатор на празниците.

Днес, 20 септември от 19:00 часа на Мегдана в Етнографския комплекс ще бъде и награждаването на участниците от ученически художествен конкурс "Делю Войвода - Стражът на Родопите“ и прожекция на филма "Делю и вечносттта“. От 20:00 часа ще има фолклорна вечер с Володя Стоянов, посочи Митушев.

Той отбеляза Златоград е пълен с туристи през празничните дни. "Има организирани и еднодневни екскурзии от близките градове край Златоград специално за възстановката Един пазарен ден отпреди 100 години“. Очакваме хиляди хора да посетят празника“, допълни Митушев.

Тази година в "Един пазарен ден отпреди 100 години“ ще има повече персонажи. "На чаршията в Стария град ще има фокусник, който ще забавлява присъстващите. В кафенето ще е и гледачката на кафе. На места ще има подпийнали селяни, които са дошли на пазар. По калдъръмените улички ще са и глашатаят, фотографът. Ще има ваксаджия, ще минават продавачите на гевреци. Вестникарче ще вика по улиците на Стария град. Бозаджията ще подарява боза на минувачите. С една дума обстановката в съботния ден ще ни пренесе в един ден отпреди век“, разказа Митушев.  

Празникът в събота ще бъде открит от Гайдарски състав "101 каба гайди“ и Гайдарски състав "Дельо хайдутин“. Веселието ще продължи с концерти на Росица Пейчева, оркестър "Родопско настроение“. Празничната вечер ще продължи с концерт на Нелина и танцова формация "Елика“.

В програмата на "Делювите празници“ досега бяха включени събития посветени на 100 години от рождението на Станислав Сивриев и 90 години от рождението на Вели Чаушев. Проведе се и Международен баскетболен турнир за купа "Дельо Войвода“.

Бяха отбелязани и 100 години от рождението на Станислав Сивриев, с откриване на улица на негово в Стария град до "Берберницата“. Имаше и литературно четене и връчване на национална литературна награда на негово име, която тази година получи Ефим Ушев. Празниците продължиха с театрална постановка "Тайната вечеря на Дякона Левски“ – по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев.