За двадесет и първи път в с. Гела ще се проведе Гайдарското надсвирване. Най-големият гайдарски празник в Родопите започва днес, 2 август и продължава до неделя, 4 август. Хиляди гости се очакват на събора в родопското село, което известно с гайдите и всяка година привлича много туристи от цялата страна и чужбина.

Богата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере почитатели на гайдарското изкуство и българските традиции от цяла България и света. Осигурени са и безплатни палаткови лагери, които ще дадат възможност на любителите на къмпингуването да се насладят на родопския празник.

В първата вечер на събора – петък, 2-ри август, на сцената ще се качат оркестър "Евридика“ и една от най-обичаните народни певици Ваня Вълкова.

Освен тях всички желаещи гайдари ще могат да покажат своя талант на голяма сцена и да вземат участие във фестивалното гайдарско надсвиране.

На 3 август, събота, в 17:00 часа стартира и хороводен концерт, който ще продължи до малките часове на нощта. Най-доброто от българския фолклор ще представят оркестрите "Пампорово“, и "Каба кабадайлии“, както и гайдарска формация "Орфей“, и талантливата и обичана певица Светла Дукатева. Вечерният концерт ще бъде на Амфитеатралната сцена на събора и ще донесе 8-часова наслада на всички посетители.

Родопска кухня, чевермета, специалитети, бутикови фермерски храни, талантливи занаятчии и забавления за най-малките ще очакват всички посетители на събора.

За хората без автомобили е предвиден и обществен транспорт от Смолян, Пампорово, Широка лъка и Гела.

Очаква се на Гайдарското надсвирване да бъде направена и подготовка за рекорд на Гинес за най-дълго свирене на гайда на открито.

Целта на Гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата страна, като по този начин се спомогне за запазване спецификата на инструмента.