Случай на хепатит Е регистрираха здравните инспектори във Великотърновска област. Пациентът е установен в периода 19-25 август и е диагнонстициран на територията на община Лясковец, показва седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус",

Хепатит тип "Е“ е възпаление на черния дроб, причинено от вирусна инфекция, предава се през устата от замърсена околна среда и предмети. От болните лица вирусът се отделя във външната среда чрез фекалиите. Инкубационният период е 3 – 8 седмици.

От храносмилателния тракт вирусите достигат до черния дроб. В чернодробните клетки протича вирусната репликация. Водещ момент в чернодробната увреда е разрушаването на инфектираните хепатоцити от активираната имунна система на индивида.

Не се изключва и разпространение на вируса сред животните, затова към рисковите фактори се включват и контакти с животни, консумация на недобре обработена храна от животински произход.

Здравните власти са регистрирали още случай на неопределен вирусен хепатит в Търновска община, 15 заразени с варицела, петима със скарлатина и един случай на туберкулоза.