Всичките опити на управляващите Столична община в момента да прехвърлят топката (бел. ред. за рязането на дървета на "Опълченска") на предишните управляващи - ГЕРБ, остават безполодни. Това заяви на брифинг общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян, предава "Фокус".

По думите му дърветата на "Опълченска" вече са се превърнали на салата и отговорността Терзирев лично е разписал това. "В договора, който е сключен с фирма "Трейс", пише нещо изключително важно - договорът е без осигурено финансиране. Изпълнението на дейностите започва след осигуряване на финансиране и възложителят е задължен да уведоми писмено изпълнителят, че е намерил пари. През всичките тези години пари за този проект не са намирани".

Общинският съветник от ГЕРБ подчерта, че парите за този проект са осигурени целево от Васил Терзиев и Иван Василев, съответно като кмет и зам.-кмет на тази община по финансите. Тези пари не идват и не са гласувани в бюджета на Столичната община, в края на месец март, когато гласувахме всички капиталовата програма, а са предложени еднолично, събрани са от районите и са гласувани в Народното събрание в бюджета за тази календарна година. Знаете, че това се случи безпрецедентно и общините по пера имаха тази възможност да предложат подобен тип финансиране. "Това означава, че този проект, готов на масата на Васил Терзиев, той го е харесал, харесало му е да изреже дърветата, решил е да не го комуникира с хората и директно да пристъпи към рязането на тези дървета. Къде идва големият проблем обаче, освен, че той е намерил финансиране и той изпълнява този проект. Заповедта и разрешителното за изсичането на тези дървета изтича през юли месец 2024 година. Трябва да се издаде ново разрешително за рязането на тези дървета".

Антон Хекимян отбеляза, че гражданите искат да се преработи проектът така, че поне пътното платно да не минава директно под техните прозорци и балкони. "Много допълнителни коментари се чуха и от Тома Белев, ще ви кажа само някои от тях: непречистени води от този колектор, който се изгражда в момента, ще се изливат директно в реката, което е извън всякакви разпоредби на ЕС. Инвестиционният проект не отговаря на Подробния устройствен план. От август месец тази година не може по прищявка на когото и да е, включително и на г-н Терзиев, който се чувства всевластен, да се изрязват и да се намалява площта на короните на дърветата. Светофарите и лампите, които ще бъдат разположени на тези тротоари, които се стесняват изключително много, ще пречат на хората със светлинно замърсяване, шумово замърсяване от сигналните уредби на светофарите и още ред въпроси. Отново беше повдигната темата, че там закъснения на градския транспорт не е имало, задръствания също не е имало", обърна внимание Хекимян.

Той подчерта, че един квартал, годен за живеене, ще се превърне в пространство за преминаване.