Хаосът и недоразуменията в аптеките във Велико Търново продължават вече цяла седмица – от деня, в който всички рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици преминаха в е-вариант, предаде кореспондент на "Фокус".

Фармацевтите ежедневно се сблъскват с различни казуси, които възпрепятстват нормалната им работа. Причината, според тях, е че новите правила не са добре обмислени и са въведени "на бързо“, като много други закони в страната ни.

"Проблемите, особено в почивните дни бяха доста. Един за мен куриозен, интересен случай е с пациент, който два дни обикаляше, за да му се визуализира по някакъв начин рецептата в системата. В петък е бил изписан от болницата, с бяла рецепта за продукти, които са добавки към терапията и му е съобщено да си каже в аптеката ЕГН-то и там ще му дадат антибиотика. Обикалял е човекът, никъде не са му казали, че след като на едно място не е намерено, никоя аптека няма да намери този антибиотик и той трябва да се свърже с лекаря, защото има проблем с предписанието. Имаше случаи на изписани лекарства, които отдавна нямат внос у нас, проблемите са много и тепърва ще се решават“, казва магистър-фармацевтът Яна Узунова, като допълва, че е получавала не една и две рецепти от лекари по Viber, тъй като медиците не са си инсталирали мобилното приложение, с което могат бързо, лесно и отвсякъде да изписват медикаменти.

Медици също казват, че има много проблеми. Голяма част от тях са чисто технологични и могат бързо да се "изчистят“, казва общопрактикуващият лекар д-р Милена Владимирова.

Тук тя изброява затрудненията с огромните списъци от лекарства, които са включени в системата, това че до скоро не беше помислено за лекарите от Спешна помощ и тези, които не работят със Здравната каса и мобилното приложение за рецепти, което е на "ръба на закона“, защото не отговаря на всички наредби. По-сериозно затруднение, според д-р Владимирова, е това, че аптеките отказват да дават дадени антибиотици.

"Беше много нелогично как до 14 септември ние си изписвахме антибиотици и пациентите си ги получаваха без проблем, а след това за два дни изчезнаха масово антибиотиците от аптеките. За мен проблемът се състои в това, че в тази промяна на Наредбата, която въведе задължителната електронна рецепта има доста членове, които касаят издаването на рецептата в лекарските кабинети, но няма нищо, което да засилва контрола при получаването на рецептата в аптеката. И от там се даде възможност на фармацевтите да подменят издаването на предписания продукт, да го отказват и това се правеше, според мен, с цел да въведат клиничното заместване“, казва още д-р Владимирова.

Общопрактикуващите лекари от Великотърновски регион настояват още фармацевтите да разширят набора от препарати в аптеките, както и докторите да могат да изписват антибиотици и инсулин на своите пациенти след работно време на хартиена рецепта.

Дали промените, въведени в Наредбата през тази седмица, ще помогнат за решаване на хаоса, предстои да разберем.