В пограничното село Гюешево се организира традиционната Хайдушка вечер, предаде репортер на "Фокус“. Тя е посветена на Румена Войвода и на празника Илинден, отбелязван по стар стил. Началото на събитието е от 17.00 часа в центъра на населеното място, а организатори са кметството в Гюешево и читалище "Просвета“.  Празникът ще се състои в близост до откритата през 2019 година паметна плоча на жената-войвода.

Румена е действителна историческа личност. Пръв за нея събира исторически сведения, още през 1886 година, известният историк и фолклорист Ефрем Каранов.

Пълното име на войводата е  Румяна Георгиева Павлова. Тя е родена в село Гюешево през 1829 година.  Според нейния баща Георги дъщеря му Румена се родила в най-неподходящото време, когато дните били неспокойни и мътни.

През 1856 година тя "хваща гората“ като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача е първият, който се присъединява към четата и става неин байрактар. По-късно двамата са убити след предателство от техен четник. Според други сведения обаче оцеляват, но четата се разпада и Стоян и Румена се спасяват в Румъния.

Венцеслав ИЛЧЕВ