Международният конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство “Орфееви таланти" тази година ще се проведе за 10-ти път, съобщи в предаването "Цветовете на Фокус" на Радио "Фокус" гл. ас. д-р Николай Гурбанов - АМТИИ -  Пловдив. "Това е едно своеобразно юбилейно издание и ще се проведе в рамките на 4 дни от 1 до 4 февруари включително. Програмата включва на 1 и 2 февруари конкурсна част за класическо пеене, класически инструменти, поп и джаз пеене. Паралелно с това на тези дати ще се реализира Националната фолклорна среща “Мост между поколенията", песенният мост на Елена. Това е събитие, което представлява поредица от майсторски класове в направление народно пеене, народни инструменти", съобщи Гурбанов.

На 2 февруари ще се проведе семинар на тема “Музика, авторство и авторски права". На 3 и 4 февруари ще се проведе конкурсната част за направления народно пеене и народни инструменти. Паралелно с това ще се реализират майсторски класове по класическо пеене, класически инструменти и поп и джаз пеене.

От 1 до 4 февруари ще бъде достъпна и изложба на произведенията в раздел “Изобразително изкуство", които ще бъдат изложени във фоайето на концертна зала АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев".

"Всяка вечер ще има концерти от 19 часа в зала АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев". Първите вечери те ще бъдат фолклорни на 1 и 2 февруари, а на 3 и 4 февруари ще бъдат класически. На 1 февруари концертът ще бъде поздрав от майсторите на Националната фолклорна среща “Мост между поколенията", а на 3 февруари ще бъде поздрав от майсторите, които водят майсторските класове по класическо пеене, класически инструменти и поп и джаз пеене", добави Николай Гурбанов.

На 3 февруари от 10 до 13 часа ще има семинар на тема “Накратко за джаза" в Академията.

По думите на Гурбанов, участниците са доста, може би над 2000 души. 

"Заявките са около 740, което значи, че около 500, може би малко над 500 от тях са индивидуални изпълнители, а всичко останало са групи. Общо взето, по груби сметки участниците са малко над 2000 участници, които в рамките на 4 дни ще музицират едновременно в 6 зали и ще бъдат оценени от 30-членно жури, начело с председател ректора на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев" проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак", поясни Николай Гурбанов.

Конкурсът ще се проведе под патронажа на Министерство на културата.

Той е включен и в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Това означава, че класираните на 1, 2 и 3 място индивидуални изпълнители имат право да получат едногодишна парична стипендия от държавния бюджет, чрез Министерството на културата.