Грипна ваканция обяви за учениците от Великотърновска община кметът инж. Даниел Панов, предаде кореспондент на "Фокус“. Отсъстващите към днешна дата са близо 17%. Със своя заповед той обяви дните 6 и 7 февруари /вторник и сряда/ за неучебни. Причината е повишаващата се заболеваемост от грип от остри респираторни заболявания.

Така с двата допълнителни дни междусрочната ваканция на децата и младежите се удължава на общо 5 дни – от 3 до 7 февруари включително. По план учениците ще се завърнат в класните стаи на 8 февруари /четвъртък/.

"Целта е превантивна - да пресечем нарастващия процент отсъствия още в зародиш – към днешна дата той е около 16,5%. В този период здравните власти очакват пикът на грипната вълна да е преминал. Благодаря ви, скъпи ученици, за клиповете в социалните мрежи, някои от които са доста атрактивни, за съобщенията и коментарите. Надявам се, че тази енергия и творческа креативност ще я запазите и доразвиете и в училищните занимания. Бъдете разумни – вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и кафенетата“, призова още Панов.

Предвид ангажиментите на родителите и за тяхно улеснение, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството.