Въпросният кран, който се намира пред Паметника на съветската армия не е преминал през необходимите процедури, за да може да е тук и да демонтира паметника. Да не говорим, че няма и необходимите документи, за да бъде извършено това. Това заяви пред журналисти общинския съветник от БСП Ваня Григорова, предаде репортер на "Фокус".

"Подготвили сме доклад с искане за провеждане на референдум сред столичани дали са съгласни или не да се премахне Паметника. Сред приоритетите на ПП-ДБ-СС е прякото допитване до гражданите, но когато в петък се срещахме и им казахме, че и ние сме за пряко допитване и да бъде проведен референдум - те казаха, че не са склонни на това. Защо? Защото вече имаше поредица от социологически проучвания, които сочат, че мнозинството от софиянци не желаят Паметникът да бъде демонтиран и ако имаме референдум, на който софиянци наистина да се произнесат - политическата им дъвка - Паметникът на съветската армия, ще бъде отнета. И те няма да могат всеки път в напрегнати моменти да правят циркове, като тези в момента", коментира Григорова.

По думите й се вижда взаимодействие между двете политически сили, което е насочено срещу постигането на каквито и да било реални разговори за решаване на проблемите на столицата: "Така че следващият път, когато се опитват да сочат с пръст от опозицията да си спомнят ето това, което виждаме там (бел. ред. сочи Паметника на съветската армия) - как се опитват да демонтират Паметника на съветската армия, как за пореден път водят война с паметници и исторически дати, когато имаме ключови проблеми за разрешаване. Ако снегът и дърветата им бяха проблем и по някакъв начин това беше саботаж на тяхното управление в началото, саботажът сега е от тяхна страна", каза още Ваня Григорова.