Гражданско обединение "Единни за промяна" организира протестно автошествие за довършване строителството на отсечката Видин-Монтана, предаде репортер на "Фокус“. Автошествието ще се проведе на 10 септември и участниците в него се събират в 10:30 часа в района на "Технополис" в посока вход-изхода на Видин при ТЕЦ-Видин, уточняват организаторите.

Основното искане на протестиращите е да се довърши строителството на отсечката Видин-Монтана до края на 2025 г., да бъде пуснат в експлоатация участъка Мездра-Ботевград до края на 2024 г., както и да приключат всички процедури за изграждане на тунел под Петрохан до края на 2024 г. и започване на неговото строителство.

Гражданският протест ще премине под мотото "Стига вече смърт на Е-79! Две години забавяне и безотговорност се плащат с човешки животи. Стига! Да спрем това заедно.“

Председател на Гражданско обединение "Единни за промяна" е Росица Кирова, която днес е видински депутат и зам.-председател на НС.

Масовите граждански протести организирани от обединението стартират през 2018 година. Недоволни хиляди видински граждани многократно по време на протестите излязаха на пътя и блокираха международния път Е-79 на входа на Видин. Категоричното им искане бе за спешни действия и проектиране на нова скоростна отсечка на Е-79, защото съществуващия път е проектиран преди десетилетия и е в невъзможност да поеме засиления трафик от и към Дунав мост 2. 

Държавата е длъжница на Северозапада и видинчани настояваха още преди пет години за спешно изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода Петрохан. Масовите протести доведоха до среща на представители на обединението в Министерски съвет и стартиране от държавата на процедури за изграждане на магистрала до София, уточняват от "Единни за промяна“. На заседание на Министерски съвет през 2018 г. е приет индикативен план за процедурите по строителството на път Е-79 от Видин до Ботевград. Уточняват се и времеви графици за отделните процедури и изграждане на трасето.

В началото на януари 2019 г. се провежда пореден протест на "Единни за промяна" и затваряне за движение международен път Е -79, поради забавяне със 7 месеца на процедурите по строителството на път Е- 79. Същата година официално стартира изграждането на  отсечката  от Е-79 Видин – Ботевград и бе възложено изграждането на над 128 км от правителството на Борисов.

През 2020 г. продължиха строителните-ремонтните работи по определения за един от стратегическите пътни проекти у нас – главен път Е-79 Видин – Ботевград. В участъка стартираха подготвителните дейности, изградиха се временните обходи. Бъдещото трасе трябва да е двойно по-широко от сегашното, което е с по една лента за движение в двете посоки.

Днес три години по късно, целия процес по трасето е забавен сериозно. През април 2023 министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков откри за движение първата 7,5-километрова отсечка от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград при село Новачене, част от Е-79. Стойността на новоизградената отсечка е 168 млн. лв. Министърът тогава обяви, че едва 4 процента от новия път Видин-Ботевград вече е пусната в експлоатация,  но остават в различна степен на готовност още близо 180 километра или около 95% от целия път.

Скоростният път Видин-Ботевград, с обща дължина от 190 км, се очаква да бъде готов през 2027 година. Темповете на строителство зависят от волята на властта дали да го има този важен за цяла Северозападна България инфраструктурен проект.