Граждански протест в защита на РИОСВ - Пловдив подготвя за утре, 17 януари,  инициативен комитет, научи "Фокус".

Поводът за недоволството е съдебното дело, заведено от концесионера на кариерата в село Горнослав срещу РИОСВ. След изтичането през юли 2023 г. на 5-годишната давност на разрешителното, екоинспекцията поиска да се направи нова оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Инвеститорът обаче обжалва в Административния съд решението.

Инициативният комитет призовава всички жители на Пловдивска област, както и организациите за опазването на природата и човешкото здраве да се включат в протеста. Във възванието пише:

"Ние настояваме рискът да бъде оценен, защото през 2016 г. не е бил! Нека защитим институциите, когато работят в интерес на обществото и гражданите!

Не искаме в държавна гора, намираща се в непосредствена близост до домовете ни, в рамките на Биосферния парк на ЮНЕСКО "Червената стена" и две защитени по "Натура 2000" зони, да се добиват камъни!

Българската съдебна система не ни позволи да се защитим пред Върховния съд срещу Решението на Министерски съвет за сключване на концесионен договор.

Съдът обяви, че:

-  Жителите на с. Горнослав нямат правен интерес да защитят живота, здравето и бъдещето на децата и близките си;

-  Собствениците на имоти, градини, пчелини нямат правен интерес да защитят собствеността и поминъка си;

-  Природозащитните организации нямат правен интерес да защитят природата. 

Ние искаме законът да се спазва!

Ние искаме права за нормален живот!

Не може само инвеститорите да имат права!

Ето защо:

На 17 януари 2024 г. в 8:30 часа ще бъдем пред Административен съд - Пловдив, ул. "Иван Вазов" № 20, в подкрепа на законността!

Ако сте съгласни, че е време гласът на хората да бъде чут, бъдете с нас - всички засегнати от инвестиционни намерения в близост до домовете си!"