С ръкопляскане и възгласи: "Искаме промяна, няма да търпим" и "Искаме справедливост" стотици граждани на Добрич се събраха пред сградата на Областна администрация, за да изразят своята позиция по повод случващото се в страната - агресия, жестокост и неадекватни мерки на съдебната система спрямо домашното насилие и причиняващите го, предаде репортер на "Фокус". Мирното шествие тръгна от сградата на Съдебната палата, премина през част от централната пешеходна зона, за да достигне крайната си точка.

Отдавна в Добрич не са излизали толкова много граждани, за да изразят своето недоволство и да настояват за промени и справедливост. В шествието се включиха тийнейджъри, майки с детски колички, млади и по-възрастни двойки, хора от всякаква възраст. 

Имаше и протестни плакати, а написаното гласеше: "Оставка за медика, освидетелствал Дебора, оставка на съдийката и прокурора, позволили на насилника да остане на свобода, без мярка за неотколение! Задържане под стража! Иницииране на незабавни законодателни промени в посока съдебна реформа!", също: "Патротизмът им татуиран, ножовете им макетни, свободата им - смърт". 

"Част от шествието съм, за да подкрепя 18-годишното момиче и да изкажа своята солидарност към нея и семейството й. Тук съм с 21-годишната си дъщеря и когато тази информация достигна до нас, тя ми зададе въпроса: Мамо, защо това се случва в България? Аз не можах да й отговоря. Обществото губи своята памет. Нека не забравяме за Виктория, също на 18 години, също от Добрич, която в продължение на 20 дни зверски беше горена и беше държана в плен. Нека не забравяме и нека имаме вяра в нас и нека изискваме, защото институциите са длъжни именно на нас, на обществото ", каза Теодора Денкова, един от участниците в мирното шествие в добруджанския град.

"Искаме да покажем ясна гражданска позиция и колкото е възможно да покажем своята подкрепа за детето, което пострада. Желаем много бързо да се възстанови, дано да се възстанови напълно и психически, и физически. И другата позиция, която искам ясно да заявим, тези неща просто не трябва да се допускат. Някой, някъде по цялата система не си е свършил работата. Не може такъв човек да стои безнаказано един месец, свободен, да се разхожда, докато не се вдигне медиен шум. И тогава започват някакви действия. Не, това не е редно. Трябва хората да си вършат по-добре работата в съдебната система", каза Владимир Трендафилов, друг участник в мирното шествие в Добрич.

Организаторите на мирното шествие предоставиха импровизирано табло, на което всеки гражданин би могъл да остави бележка със своето послание.  

Жулиета НИКОЛОВА