Емблематичният Владишки мост във Велико Търново се руши. За това сигнализираха жители на старата столица в социалната мрежа Фейсбук, като се появи и снимка, на която се вижда как част от съоръжението е надвиснала над водата. От Община Велико Търново се самосезираха и увериха, че мостът не е опасен, а елементът е част от декорацията и няма как да навреди на целостта на съоръжението, предаде кореспондент на "Фокус“.

От местната администрация посочиха още, че преди месец са стартирали проверка и процедура за подмяна на декоративни дървени елементи – откосни подпори на Владишкия мост в Асенова махала. Съоръжението е паметник на културата, а всяка една интервенция и намеса изисква съгласуване от компетентните държавни органи.

"Твърдения в общественото пространство от рода на "Владишкият мост се руши“ не отговарят на истината. Мостът е изпълнен чрез стоманена конструкция, облечена с дърво за подчертаване на автентичния вид. Откосните дървени подпори са част от декоративната визия на моста и нямат отношение нито към здравината, нито към конструктивната му цялост. Община Велико Търново уверява, че Владишкият мост е конструктивно здрав и изряден, както и напълно безопасен за преминаване“, се казва още в позицията на местните власти.

Емблематичният обект на възраст над два века и половина бе реставриран през 2013 година по проект на Община Велико Търново. Изпълнител е държавното дружество "Реставрация“ ЕАД, профилирано в реконструкцията на паметници на културата. Извършена е импрегнация на дървената конструкция - специфична дейност за постигане на максимална защита на дървесината против гниене, разрушаване от насекоми и атмосферни влияния.

През последните десет години Владишкият мост неведнъж е бил обект на последиците от атмосферните влияния – високи води на река Янтра, причинени както от природни явления, така и от човешка дейност – незаконна сеч, нерегламентирано изхвърляне на строителни и едрогабаритни битови отпадъци и др. Конструктивната цялост на моста, металната конструкция, облечена с дърво, както и дървените парапети не са засегнати. Констатирани са единични случаи на паднали откосни декоративни подпори, които не влияят на конструкцията и здравината на моста.

Подмяната на тези елементи, както и специфичната импрегнация на дървото, освен съгласуване по надлежния ред, са свързани и с допълнителни разходи, които предстои да бъдат отразени в бюджета и гласувани от Влеикотърновски общински съвет.