Граничната  видинска Община Кула е кандидатствала с три проекта за целево финансиране от държавния бюджет през 2024 година, предаде репортер на "Фокус“.

Кметът на общината д-р Владимир Владимиров съобщи, че съгласно изискванията всяка община има право да подаде до три приоритетни проекта за финансиране, които предварително трябва да бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет.

Община Кула е поискала средства от бюджета за проектиране на два  общински пътя - пътят  Кула- село Големаново и пътят от село Цар Петрово през село Тополовец до село Каленик. В предложения проект се предвижда и изграждането на тротоари в село Тополовец и подмяна на водопровода в тази част, която се предвижда асфалтиране.

Третият внесен проект е свързан с  рехабилитация на главната улица в Кула, която не е ремонтирана близо 12 години.

В програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините има ясно разпределение на проектите между всички 265 общини по критерии, които са заложени в Закона за държавния бюджет за 2024 г. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен, уточняват от Министерство на финансите. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 – до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 – до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.