Поредно високо признание получи Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“ в старата столица. От школото уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че призът е за участието на техни възпитаници в ежегодния конкурс "Годишни награди на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България". От училището припомнят и, че сдружението е създадено от издателство КЛЕТ България ООД, представител на Cambridge University Press, като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. Днес в Асоциацията членуват 148 образователни институции от цялата страната.

Годишните награди за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България имат за цел да оценят, насърчат и отбележат върховите постижения в образователния сектор в България. Категориите за периода 2019-2021година са – учител, директор и училище.

ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон“ е единственото училище от Велико Търново, което сред номинираните в категорията "Училище на годината“. Наградата е признание за всяко школо в България, в което чуждоезиковото обучение е на европейско и световно ниво. Критериите за оценка категорията са постоянно високи стандарти на преподаване и учене; академични и други постижения през учебната 2020 година; строго професионално обучение за подобряване процеса на преподаване и на учебните програми; силна комуникация с ученици, родители, учители и общността; ефективно управление на съоръженията, финансите и човешките ресурси; демонстриран ангажимент към иновациите и непрекъснато усъвършенстване.

Маркъс Томиъм от IX клас, специалност "Екскурзоводско обслужване" се класира на трето място в ниво В1. Това е втора победа за него, след като през 2020 година завоюва второ място в ниво А2. Чрез своето представяне той продължи традицията ученици от училището да се нареждат сред най-добрите в България, започната от Деян Христов, който е носител на високата награда за успешно представяне на три последователни национални състезания и Мартина Стателова, завоювала трето място в ниво В2.

ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон“ е най-голямата професионална гимназия във Великотърновска област. "Училището на успяващите“ е мотото, избрано от учениците. Обучението е в три направления – "Пътувания, туризъм и свободно време“; "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“; "Дизайн“. Училището осигурява среда, която дава възможност всеки ученик да намери себе си в и чрез професията, интересите, таланта си. Точно това отличава Гимназията по туризъм от другите училища в региона.