Георги Йорданов е един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство. Това се казва в официална позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София. 

"Считаме за недопустими опитите от страна на народния представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов да се гаври с името и дейността на Георги Йорданов във връзка с предложението на Министерския съвет за награждаването му с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", първа степен, по случай неговата 90-годишнина и за изключителните му заслуги за развитието на българската култура, се казва още в позицията на столичните социалисти.

През 80-те и 90-те години на миналия век, като член на ръководни партийни и държавни структури и като дългогодишен народен представител, той отдава сили за развитието на българската култура и изкуство. Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър. Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев".

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП - София отбелязват в позицията си също, че Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата и като ръководител на Градската партийна организация той спомага за ускореното развитие на столичната промишленост и научен потенциал. "И в момента Георги Йорданов, който отдавна сам излезе от политиката, живее с проблемите на българската култура, пише публицистика, публикува книги. Жалки и напразни са усилията на жълтопаветните антикомунисти да оплюят държавника и емблематичен радетел на българската култура Георги Йорданов", се казва още в позицията на столичните социалисти.

Ето и пълния текст на позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София:

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София счита за недопустими опитите от страна на народния представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов да се гаври с името и дейността на Георги Йорданов във връзка с предложението на Министерския съвет за  награждаването му с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", първа степен, по случай неговата 90-годишнина и за изключителните му заслуги за развитието на българската култура.

Георги Йорданов е един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство. През 80-те и 90-те години на миналия век, като член на ръководни партийни и държавни структури и като дългогодишен народен представител, той отдава сили за развитието на българската култура и изкуство. Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър. Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев. 

С подкрепата на държавника Георги Йорданов бурно се развиват филмовото ни изкуство, ученическите музикални и танцови състави, детските оркестри и хорове, процъфтяват читалищата в цялата страна, в разцвет са творческите съюзи. 



Във връзка с 1300-годишнината на България са построени НДК, множество паметници, детският комплекс "Камбаните"; деца от целия свят се събират в България да пеят и танцуват заедно. Огромни са заслугите на Георги Йорданов за проучването и съхраняването на българското културно-историческо наследство, за неговото популяризиране пред света. По онова време държавата влага усилия и средства за реставрирането на центъра на Пловдив. Георги Йорданов полага усилия за превръщането на град Сливен в център на литературния живот. 

Неслучайно предложението за награждаването на Георги Йорданов за неговия изключителен принос за развитие на българската наука и култура е направено от водещи творци и учени, сред които академиците Юлиан Ревалски, Васил Гюзелев, Васил Сгурев, Пламен Карталов, Васил Николов, Георги Марков, Георги Минчев и др.

Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата. Като ръководител на Градската партийна организация той спомага за ускореното развитие на столичната промишленост и научен потенциал. И в момента Георги Йорданов, който отдавна сам излезе от политиката, живее с проблемите на българската култура, пише публицистика, публикува книги. Жалки и напразни са усилията на жълтопаветните антикомунисти да оплюят държавника и емблематичен радетел на българската култура Георги Йорданов.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София категорично подкрепя предложението на правителството за награждаване на Георги Йорданов с високото държавно отличие за цялостния му принос за развитие на българската култура.