Дали сте си задавали въпроса защо през зимата замърсяването на въздуха се усеща толкова силно. Слънчевата светлина е по-слаба, въздухът близо до повърхността на земята може да се окаже по-хладен от въздуха отгоре, което кара горния слой да действа като "капак“ и да улавя по-студения, пълен със замърсяване въздух под него. Когато сте навън и в града, може да видите това под формата на зимен смог. Това написаха от Градска мобилност-Русе на страницата си във Facebook, видя Ruse24.bg.

Градска мобилност припомня, че едно от най-вредните и често срещани вещества са праховите частици, които се състоят от течни и твърди частици от изгаряне на гориво и движение по пътищата.

"Изследване проведено през 2022 година в Германия твърди, че 154 души на 100 000 души умират всяка година от причини, свързани със замърсяването на въздуха. Пътните превозни средства допринасят по много начини — както чрез своите двигатели с вътрешно горене, така и чрез абразия на спирачки и гуми. Други източници включват камини, електроцентрали, работещи с въглища и промишлени съоръжения.

Но транспортът ли е обичайният заподозрян всеки път, когато стане дума за замърсяване?

Данни на Европейската агенция за околна среда, публикувани на 18 декември 2023 година показват следното: Между 1990 г. и 2021 г. (включително ефектите от пандемията от COVID-19) в страните от ЕС емисиите на азотни оксиди сумарно от транспорта са намалели с 53%, на серни оксиди с 83%, на въглероден оксид с 89%, метан и неметанови летливи органични съединения съответно с 64% и 89%. В същото време между 2000 г. и 2021 г. транспортните емисии на държавите членки на Евросъюза на прахови частици с диаметър на частиците 10 µm/2,5 µm или по-малък са намалели съответно с 47%/56%", добавят още в публикацията си от Градска мобилност.