Областният управител на Добрич Румен Русев изпрати Поздравителен адрес до кмета на община Шабла г-н Мариян Жечев, като чрез него отправя своя поздрав и към жителите на най-източния град в Република България по повод 55-тата годишнина от обявяването на Шабла за град. "Събитието е повод за гордост, защото отбелязва усилията на поколенията да превърнат най-източната точка на Родината ни – град Шабла, в съвременно селище. Използвам възможността да поздравя кметския екип и общинските съветници, които си поставят високи цели и полагат сериозни усилия за тяхното осъществяване в името на по-доброто бъдеще на своите съграждани!“ – се казва в Поздравителния адрес. С пожелания за здраве и благополучие, Румен Русев изказва и благодарност към всички, които допринасят за просперитета и изграждането на новия облик на Шабла.

Поздрав, жителите на града, получиха и от кмета: Уважаеми жители на община Шабла, от името на Общинска администрация и от свое име, имам удоволствието и честта да Ви поздравя с 55-та годишнина от обявяването на Шабла за град.

В днешния празничен ден – 27 август, искам да изразя своята благодарност към хората, които обичат и милеят за нашия роден град, които не щадят своите идеи, енергия и труд за развитието и модернизирането на Шабла. Да изкажа своята признателност към всички, които са работили и оставили своята диря за благополучието и просперитета на нашия град. Благодаря на бизнеса и на всички институции за доверието и безрезервната подкрепа.

Бъдещето на нашия град зависи от личния принос на всеки гражданин, от нашата ангажираност, от чувството ни за отговорност и желанието да продължим да работим Шабла да става все по-добро място за живеене. Само с общите ни усилия ще съградим това, което желаем.

Отговорността, която нося пред всички Вас е голяма и Ви благодаря, че заедно продължаваме да бъдем обединени около общата ни цел – бъдещето на нашия град и развитието на нашата община. Бъдете здрави, щастливи и успешни в делата си!

Градът ни е жив и богат с хора като вас!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

Топонимът Шабла се появява за пръв път в официален писмен документ от 1573 г. и за разлика от много други селищни наименования не е променен и до сега .

Според легенда, на морския бряг близо до днешния фар е имало имение, притежание на Айше Абла, т.е. на леля Айше. Поради върлуване на чума къщите на имението били преместени навътре от морето и получили наименование името на собственицата, от което отпаднала първата сричка.

Според друга хипотеза селището е получило наименованието си от дивия киселец – лапада, чиито листа са като саби. От името сабля се е получило името на селището.