Жители на село Цани Гинчево, община Никола Козлево, подават вчера сигнал към горското стопанство за пожар в сухи треви, които са в близост до държавна горска територия, съобщават от пресцентъра на СИДП. 

Целият екип на ДГС-Нови пазар веднага се насочва към участъка и пламъците са потушени с помощта на пожарникари и полицаи, преди да стигнат до дърветата. Докато гасят огъня горските откриват млад сръндак, който лежи в близост до пожара. Животното не е наранено, но е в шок от дима и огъня и служителите на стопанството го изнасят на около километър от мястото.

Сръндакът се съвзе след като го пренесохме извън опожарената територия, но все пак изчакахме да видим как ще се чувства. Почистихме главата и тялото му от саждите и му дадохме да пие вода, изправихме го и бавно тръгна към гората, обясни директорът на стопанството инж. Петър Железов. Според него бързите и адекватни действия на колегите му са спасили животното, а това че е оставено в ареала си ще му помогне да се възстанови в рамките на няколко дни.