Сега е времето за почистване на комините на жилищата - преди началото на зимния сезон. Това припомнят на всички жители на общината от Районната пожарна служба в Горна Оряхоивца. Техният апел се отнася не само за хората от региона, но и за всички, които се отопляват на печки на твърдо гориво, предаде кореспондент на "Фокус". 

Комините са едни от най-пожароопасните елементи в отоплителните системи поради факта, че се нагряват до високи температури и преминават през цялата сграда.

“Потвърждение на посоченото са големият брой пожари, възникнали главно в жилищни сгради при неспазване на противопожарните изисквания. Предназначението на комините е да създават необходимата за горенето тяга и да отвеждат в атмосферата образувалите се димни газове. По време на горенето на отоплителните уреди в комините се образуват значителни количества сажди. Най-много сажди се отделят при горенето на въглища.

Саждите имат сравнително ниски температури на самовъзпламеняване. При горенето си те развиват високи температури и отделят искри, което създава пожарна опасност за близко разположените до комина и около него горими материали", обясняват от Районната служба в Горна Оряхоивца.

Те припомнят и, че съгласно изискванията за пожарна безопасност е забранено прокарването на каквито и да е горими конструктивни елементи като греди, ребра, покривни обшивки, подпори и др., на разстояние, по-малко от 10 см от комина.

“Накратко казано - в навечерието на есенно-зимния период, отоплителните уреди и комините е необходимо да се проверят, почистят, а при необходимост – да се ремонтират, с оглед осигуряването на пожарната им безопасност", допълват огнеборците.