147 години от Освобождението на Горна Оряховица празнуват в града днес. Железничарският град е освободен ден след Велико Търново – на 8 юли 1877 година, предаде кореспондент на "Фокус“.

Руско–турската война, която остава в историята ни като Освободителна, е обявена една година след Априлското въстание от 1876 година. Горнооряховчани не остават встрани от патриотичния подем на българския народ, като 130 доброволци се включват в редовете на Българското опълчение, разказват от Историческия музей в града.

На 7 юли 1877 година отрядът на генерал Гурко достига и освобождава старата българска столица Търново. В края на деня подпоручик Дукмасов получава заповед от полковник Краснов да премине през Арбанаси в Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец със своята полусотня казаци, като трябва да узнае накъде отстъпва неприятелят и къде се намират неговите главни сили.

Сутринта на 8 юли руската войска влиза в Горна Оряховица. Събитието е подробно описано в спомените на Руси Петков, който е участник в руския военен разезд.

От неговия разказ става ясно, че освободителите са посрещнати от близо 1000 горнооряховчани, като първоначално всички, придружени от поп Йонко Тревненски, посещават църквата "Св. Никола", а след това отиват на площад "Георги Измирлиев", където е подготвена богата трапеза в чест на освободителите.

В Освободителната война с името на Горна Оряховица е свързана една безценна реликва – знамето на горнооряховските въстаници от Първи революционен окръг. То е ушито от председателката на женското дружество "Просвета“ Елена Грънчарова и нейните братовчедки Зойка Обрешкова и Захари Писарева. След провала на въстанието в Горна Оряховица знамето е заловено и пренесено като веществено доказателство пред извънредната комисия в конака в Търново.

През 1877 година то е открито и връчено на генерал Гурко, който от своя страна тържествено го предава на IV-та опълченска дружина. Така горнооряховското знаме изминава бойния път на дружината през Освободителната война и става участник в решителните сражения.

"Нека днес с почит и гордост си спомним за онова славно време и за всички горнооряховчани, които допринасят за окончателното извоюване на българската свобода“, призовават от Историчесекия музей.