Специализирана полицейска операция във връзка с промяна на средата за сигурност се провежда днес на територията на ОДМВР-Разград. Сили на полицията и жандармерията са съсредоточени на терен в село Ясеновец. Обект на проверките са лица, съпричастни към извършване на увреждане на служебни автомобили.

На 29 юни около 00.15 часа по улица "Дунав" в Ясеновец служители на "Пътна полиция" изпълняват задълженията си по контрол на пътното движение, когато виждат кола, идваща към тях. Водачът ускорява, опитва да избяга и да се укрие. Последван е от полицейските служители, които подават светлинен сигнал за спиране.

Докато бяга от автопатрула, на десен завой водачът излиза от пътя и се блъска последователно в контейнер и електрически стълб. Установено е, че катастрофиралият автомобил се управлява от непълнолетен и неправоспособен 17-годишен от селото.

Докато полицаите работят с него, около тях се събира тълпа от над 100 души, които започват да псуват, блъскат и обиждат служителите и да отправят закани. За съдействие на място е изпратен полицейски патрул. Тълпата заобикаля и него, продължавайки да вилнее. Започва хвърляне на камъни, с които е счупено задното стъкло на служебната кола, деформирано е купето и са откъртени регистрационни табели. Катастрофиралият "Сеат“ е укрит, водачът – също.

В хода на образувано досъдебно производство са предприети незабавни оперативно-издирвателни действия. Установени са лицата, съпричастни към извършените престъпления. Над 150 служители от ОДМВР-Разград и Жандармерия продължават да работят в Ясеновец.

Акцията е насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в рискови райони. По разпореждане на директора на ОДМВР-Разград операцията ще продължи до отпадане на необходимостта.