Само преди дни официално беше открита претоварната станция на Регионалната система за управление на отпадъците "Рила еко“ край Кюстендил. Това съобщи в интервю за "Фокус“ Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил. По думите й станцията ще обслужва общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. НА терена са изградени две инсталации, които предварително ще обработват отпадъците. В едната инсталация ще бъдат предварително сортирани общите отпадъци от трите общини, които ще се разделят на полезни фракции. Във втората инсталация – компостиращата, ще бъдат обработвани зелените отпадъци, събрани отново разделно. Компостът ще бъде и за нуждите на общините Кюстендил и Невестино.  

"Надяваме се, че след като започне работа самата претоварна станция, чрез тези инсталации общият отпадък, който ще отива към депо, да бъде в минимално количество“, каза Росица Плачкова. По думите на зам.-кмета Община Кюстендил вече е провела обществена поръчка за избор на оператор на инсталациите. На въпрос, с колко ще намалее количеството на отпадъка към депо, Росица Плачкова посочи, че всичко зависи от организацията на самия оператор, но направения разчет по проекта е в рамките на 15 – 20 %.

По проекта вече всичко е доставено, обектът е завършен и въведен в експлоатация. Доставена е и необходимата техника. Има сито за пресяване, шредер за надробяване, челен товарач, контейнери за зелени отпадъци, специализирани камиони. Инсталациите и техниката ще бъдат предадени за ползване на избрания оператор. "Той поема ангажимент да я стопанисва, да я управлява, да добавя нова техника с цел инсталациите максимално и рационално да функционират. Операторът е записал, че ще усъвършенства системата, след наше съгласие“, заяви Росица Плачкова.